Muita aloitemuotoja
Kansalaisaloite
Suomen kansalaisilla on perustuslaissa turvattu oikeus tehdä
eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Tämän valtiollisen tason
vaikuttamiskeinon käyttäminen edellyttää, että aloitetta kannattaa vähintään
viisikymmentätuhatta äänioikeutettua Suomen kansalaista kuuden kuukauden
kuluessa.
Lakialoite tai ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä
Kansalaisaloitteen vireillepanijana voi olla yksi tai useampi äänioikeutettu Suomen kansalainen. Vireillepanijan on nimettävä vähintään yksi edustaja ja varaedustaja hoitamaan asiaan liittyviä käytännön toimia. Kansalaisaloite voi sisältää joko lakiehdotuksen tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä. Aloite voi koskea myös voimassa olevan lain muuttamista tai kumoamista. Jos aloite tehdään lakiehdotuksen muotoon, sen tulee sisältää säädösteksti. Aloitteen tulee kohdistua yhteen asiakokonaisuuteen ja siinä tulee aina olla mukana perustelut.
Kannatusilmoitukset kerättävä kuuden kuukauden kuluessa
Kansalaisaloitetta tukevat allekirjoitukset eli kannatusilmoitukset on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa. Ne kerätään paperilla tai sähköisesti tietoverkossa. Paperilla kerättävissä ilmoituksissa on käytettävä oikeusministeriön vahvistamaa lomaketta.
Verkkokeräyksessä voidaan käyttää joko vireillepanijan itse järjestämää tietojärjestelmää tai oikeusministeriön ylläpitämää maksutonta Kansalaisaloite.fi-verkkopalvelua.
Aloitteen käsittely keräyksen päätyttyä
Keräyksen päätyttyä vireillepanija toimittaa kannatusilmoitukset Väestörekisterikeskukselle, joka tarkastaa niiden oikeellisuuden ja vahvistaa hyväksyttyjen kannatusilmoitusten määrän. Jos hyväksyttyjä kannatusilmoituksia on vähintään 50 000, vireillepanija voi toimittaa aloitteen eduskunnan käsiteltäväksi. Jos aloitetta ei ole toimitettu eduskunnalle kuuden kuukauden kuluessa, se raukeaa.
Eduskunnalla on velvoite ottaa kansalaisaloite käsiteltäväksi, mutta
aloitteen hyväksyminen samoin kuin mahdolliset muutokset aloitteeseen jäävät
eduskunnan harkittaviksi. Jos aloite tulee eduskunnassa hylätyksi, samasta
asiasta voidaan tehdä uusi aloite.
Lue lisää:
Eurooppalainen kansalaisaloite
Eurooppalaisella kansalaisaloitteella pyydetään Euroopan komissiota tekemään säädösehdotus aiheesta, joka kuuluu EU:n toimivaltaan. Kansalaisaloitteella on oltava yhteensä vähintään miljoona allekirjoittajaa, jotka asuvat vähintään 7 EU-maassa (27 jäsenvaltion EU:ssa). Kansalaisaloitteen voi tehdä alalla, jolla komissiolla on toimivaltuudet tehdä säädösehdotuksia. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi ympäristönsuojelu, maatalous, liikenne ja kansanterveys.
Lue lisää: