Tämä on kuntalaisaloitepalvelun testiversio. Palvelu lähettää sinulle sähköposteja, joten annathan toimivan sähköpostiosoitteesi. Testipalvelussa tehdyt aloitteet ja muut tiedot poistetaan säännöllisesti ilman erillistä ilmoitusta, eivätkä aloitteet välity kunnalle.
Anna palautetta testipalvelusta kuntalaisaloite@gov.fi

Tiedotteet

31.10.2023

Huoltotyötiedote: Suomi.fi-tunnistuksessa ja Suomi.fi-valtuuksissa hitautta 5.11.2023 klo 9–15

Suomi.fi-tunnistuksessa ja Suomi.fi-valtuuksissa saattaa ilmetä lyhyitä katkoja ja hitautta sunnuntaina 5.11.2023 klo 9–15 välisenä aikana. Syynä on väestötietojärjestelmässä tehtävät huoltotyöt.

Jos tunnistautuminen tai Suomi.fi-valtuuksien käyttö epäonnistuu, suosittelemme yrittämään uudelleen.


10.1.2023

Sote-uudistuksen vaikutukset kuntalaisaloite.fi verkkopalvelussa


Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä on siirtynyt kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Poikkeuksena on Helsingin kaupunki. Lisäksi HUS-yhtymällä on erikseen säädetty järjestämisvastuu erikoissairaanhoitoon liittyvistä tehtävistä omalla alueellaan.

Tämä tarkoittaa, että kunta ei enää vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä. Poikkeuksena on Helsingin kaupunki.


Tee sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskeva aloite suoraan hyvinvointialueelle


Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimen toimintaa ja palveluita koskevat aloitteet tulee jatkossa tehdä hyvinvointialueille. Voit tehdä aloitteen hyvinvointialueen kirjaamoon esimerkiksi sähköpostitse tai kirjeellä. Yhteystiedot: https://soteuudistus.fi/hyvinvointialuekartta

Aloitteen hyvinvointialueelle voivat tehdä hyvinvointialueen jäsenet. Hyvinvointialueen jäseniä ovat hyvinvointialueen asukkaat, hyvinvointialueen kunnat sekä yhteisöt ja säätiöt, joiden kotipaikka on hyvinvointialueen alueella olevassa kunnassa. Hyvinvointialueen jäsen on myös se, joka omistaa tai hallitsee hyvinvointialueen alueella sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Palvelun käyttäjällä on lisäksi oikeus tehdä aloitteita kyseistä hyvinvointialueen palvelua koskevassa asiassa.

Esimerkkejä hyvinvointialueen vastuulla olevista palveluista ovat:
  • perusterveydenhuolto;
  • erikoissairaanhoito;
  • sairaalapalvelut;
  • hammashoito;
  • mielenterveys- ja päihdepalvelut;
  • äitiys- ja lastenneuvolat;
  • aikuisten sosiaalityö;
  • lastensuojelu;
  • vammaispalvelut;
  • ikääntyneiden asumispalvelut (Osa asumisratkaisuista mm. palveluasuminen, tuettu asuminen, laitoshoito);
  • kotihoito;
  • kuntoutus

Oikeusministeriö valmistelee uutta verkkopalvelua, jossa on mahdollista tehdä aloitteita hyvinvointialueille kuuluvissa tehtävissä ja palveluissa. Uusi verkkopalvelu otetaan käyttöön vuoden 2023 lopulla.


Kuntalaisaloite.fi –palvelussa voit tehdä aloitteita kunnan vastuulla olevasta toiminnasta tai palveluista


Kuntalaisaloitteen voi tehdä asiassa, joka on kunnan toimintaa tai palvelua. Kuntalaisaloitteen tulee sisältää ehdotus kunnalle.  

Esimerkkejä kunnan vastuulla olevista palveluista ovat:
  • koulutus ja varhaiskasvatus;
  • kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto- ja liikuntapalvelut;
  • kaupunkisuunnittelu, maankäyttö;
  • vesi- ja jätehuolto;
  • ympäristöpalvelut;

Kunta ei 1.1.2023 alkaen vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä. Poikkeuksena on Helsingin kaupunki.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevat aloitteet kuntalaisaloite.fi -palvelussa voivat koskea vain sitä, miten kunta voi edistää asiaa esimerkiksi neuvottelemalla hyvinvointialueen kanssa.


7.7.2022

Uusi tiedote

Aiemmissa ei ole taidettu käyttää muotoiluja. Eihän sellainen sovi.

Vai onko ne vain muuttunut. En tiedä.


10.9.2013

Toistaiseksi palveluun liittyneet kunnat 128 (päivitetty 10.9.2013)


Akaa, Alavieska, Alavus, Eurajoki, Haapajärvi, Haapavesi, Hankasalmi, Harjavalta, Hartola, Hausjärvi, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Ii, Iitti, Ilomantsi, Jalasjärvi, Joensuu, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasniemi, Kankaanpää, Kannus, Karvia, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kemijärvi, Keminmaa, Kirkkonummi, Kittilä, Kivijärvi, Kokkola, Kolari, Kontiolahti, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kurikka, Kuusamo, Lahti, Laihia, Lapinjärvi, Lapinlahti, Leppävirta, Lieto, Liperi, Loimaa, Loppi, Loviisa, Luoto, Maaninka, Marttila, Masku, Miehikkälä, Mikkeli, Muhos, Muonio, Mustasaari, Mäntsälä, Mäntyharju, Nakkila, Nivala, Nurmijärvi, Oripää, Oulainen, Oulu, Outokumpu, Padasjoki, Parainen, Parikkala, Pedersören kunta, Pelkosenniemi, Pertunmaa, Pornainen, Porvoo, Punkalaidun, Puumala, Pyhtää, Pyhäntä, Pyhäranta, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rovaniemi, Ruokolahti, Rusko, Saarijärvi, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Siuntio, Soini, Sonkajärvi, Sotkamo, Suomussalmi, Säkylä, Taipalsaari, Taivassalo, Tampere, Tervo, Tervola, Teuva, Toholampi, Tornio, Turku, Tuusniemi, Utajärvi, Utsjoki, Vaala, Vaasa, Valtimo, Vantaa, Vesanto, Vesilahti, Veteli, Viitasaari, Vimpeli, Ylivieska, Ylöjärvi, Äänekoski


2.9.2013

Kuntalaisaloite.fi -verkkopalvelu avataan käyttöön 10. syyskuuta

Oikeusministeriön tuottama ja ylläpitämä Kuntalaisaloite.fi -palvelu avautuu kuntalaisten ja kuntien käyttöön tiistaina 10. syyskuuta osoitteessa www.kuntalaisaloite.fi. Palvelu tarjoaa alustan kuntalaisaloitteiden tekemiselle sekä suomeksi että ruotsiksi.

Kuntalaisaloite.fi -palvelu on ollut avoimessa koekäytössä kesän ajan, jolloin kunnat ja kuntalaiset ovat voineet tutustua palveluun ja testata sitä. Palvelun testiversio toimii edelleen osoitteessa https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi. Testiversiossa on 10. syyskuuta lähtien mahdollista tutustua loppusyksystä käyttöönotettaviin lisäominaisuuksiin, jotka mahdollistavat kunnallista kansanäänestystä koskevien aloitteiden sekä valtuustokäsittelyä edellyttävien kuntalaisaloitteiden tekemisen. Näiden aloitetyyppien tekemisessä käytetään vahvaa sähköistä tunnistautumista.

Verkkopalvelussa voi tehdä kuntalaisaloitteita niille kunnille, jotka ovat liittyneet palveluun. Oikeusministeriö pyytää kuntia ilmoittautumaan Kuntalaisaloite.fi -palveluun 5.9.2013 mennessä.

Kuntalaisaloite.fi:n käyttö on mahdollista, vaikka kunnalla olisi myös jokin toinen aloitesivusto kuntalaisaloitteiden tekemiseksi. Kaikki Kuntalaisaloite.fi -palveluun tehdyt aloitteet esitarkastetaan ennen niiden julkaisemista. Palvelun käyttö on maksutonta sekä kunnille että kuntalaisille.

Kuntalaisaloite.fi -palvelu on kehitetty osana Osallistumisympäristö-hanketta, joka kuuluu valtiovarainministeriön koordinoimaan Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaan (SADe). Muita Osallistumisympäristö-hankkeen verkkopalveluita ovat Kansalaisaloite.fi, Otakantaa.fi sekä myöhemmin julkaistava Lausuntopalvelu.fi. Palveluita ylläpitää oikeusministeriö.

Lisätietoja: 

  • kuntalaisaloite.om@om.fi
  • projektipäällikkö Laura Nurminen, puh. 02951 50462 (etunimi.sukunimi@om.fi)
  • hankepäällikkö Mikko Levämäki, puh. 02951 50410 (etunimi.sukunimi@om.fi)
  • Kuntalaisaloite.fi-palvelu (10.9.2013 alkaen) http://www.kuntalaisaloite.fi
  • Kuntalaisaloite.fi:n testiversio https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi   


1.7.2013

Kuntalaisaloite.fi -verkkopalvelu avataan kuntalaisten ja kuntien käyttöön syksyllä


Oikeusministeriö avaa syksyllä Kuntalaisaloite.fi-palvelun Kansalaisaloite.fi:n sisarpalveluksi. Kuntalaisaloite.fi tarjoaa jäsennellyn alustan kuntalaisaloitteen tekemiselle sekä suomeksi että ruotsiksi. Verkkopalvelussa voi tehdä kuntalaisaloitteita niille kunnille, jotka ovat liittyneet palveluun sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita. Palvelun käyttö on maksutonta sekä kunnille että kuntalaisille.

Kunnat voivat liittyä Kuntalaisaloite.fi-palveluun ottamalla yhteyttä palvelun ylläpitäjään (kuntalaisaloite.om@om.fi) ja ilmoittamalla sähköpostiosoitteen (esimerkiksi kirjaamon osoitteen), johon kunta toivoo palvelusta tulevien aloitteiden saapuvan. 

Kuntalaisaloite.fi:n käyttö on mahdollista, vaikka kunnan käytössä olisi myös jokin toinen aloitesivusto kuntalaisaloitteiden tekemiseksi. Kaikki palveluun tehdyt aloitteet esitarkastetaan ennen niiden julkaisemista. 

Palvelun testiversiota voi jo kokeilla


Kuntalaisaloite.fi on parhaillaan avoimessa testauksessa, joten sekä kunnat että kuntalaiset voivat jo nyt tutustua palveluun ja testata sitä. Kunnat voivat ottaa palvelun käyttöönsä elo-syyskuusta 2013 alkaen. 

Palvelun testiversio toimii osoitteessa https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi. Varsinainen käyttöön otettava versio tulee toimimaan elo-syyskuusta alkaen osoitteessa www.kuntalaisaloite.fi.

Loppuvuodesta 2013 Kuntalaisaloite.fi-palveluun rakennetaan lisäominaisuuksia, jotka mahdollistavat kunnallista kansanäänestystä koskevien aloitteiden sekä valtuustokäsittelyä edellyttävien kuntalaisaloitteiden tekemisen. Näiden aloitetyyppien tekemisessä käytetään vahvaa sähköistä tunnistautumista.

Kuntalaisaloite.fi-palvelu on kehitetty osana Osallistumisympäristö-hanketta, joka kuuluu valtiovarainministeriön koordinoimaan Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaan (SADe). Muita Osallistumisympäristö-hankkeen verkkopalveluita ovat Kansalaisaloite.fi, Otakantaa.fi sekä myöhemmin julkaistava Lausuntopalvelu.fi. Palveluita ylläpitää oikeusministeriö.

Lisätietoja:

hankepäällikkö Mikko Levämäki, puh. 02951 50410 (paikalla 12.7. asti)
projektipäällikkö Laura Nurminen, puh. 02951 50462, (paikalla 30.7. alkaen)
sähköposti: etunimi.sukunimi@om.fi sekä kuntalaisaloite.om@om.fi 
    
Kuntalaisaloite.fi:n testiversio https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi









Eri tiloissa olevia valmiita testialoitteita pääset luomaan täältä: Testidatan generointi