Det här är en testversion av tjänsten invånarinitiativ.fi. För att få e-postmeddelandena som skickas från tjänsten ska du ge din aktuella e-postadress. Initiativen som skapas i tjänsten och andra uppgifter som matas in raderas regelbundet utan någon särskild anmälning. Initiativen skickas inte till kommunerna. Skicka dina kommentarer om testversionen till kuntalaisaloite@gov.fi

Aktuellt

31.10.2023

Meddelande om underhållsarbete: Långsam Suomi.fi-identifikation och Suomi.fi-fullmakter 5.11.2023 kl. 9–15

Korta avbrott och långsamhet i Suomi.fi-identifikation och Suomi.fi-fullmakter kan förekomma söndag 5.11.2023 kl. 9–15. Orsaken är underhållsarbeten som utförs i befolkningsdatasystemet.

Om identifikationen eller användningen av Suomi.fi-fullmakter misslyckas rekommenderar vi att du försöker på nytt.


11.7.2022

Svenska nyheter

Var med och testa den digitala initiativtjänsten för välfärdsområdena!


10.9.2013

Kommuner som hittills har tagit tjänsten i bruk 128 (10.9.2013)


Akaa, Alavieska, Alavus, Eurajoki, Haapajärvi, Haapavesi, Hankasalmi, Harjavalta, Hartola, Hausjärvi, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Ii, Iitti, Ilomantsi, Jalasjärvi, Joensuu, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasniemi, Kankaanpää, Kannus, Karvia, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kemijärvi, Keminmaa, Kirkkonummi, Kittilä, Kivijärvi, Kokkola, Kolari, Kontiolahti, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kurikka, Kuusamo, Lahti, Laihia, Lapinjärvi, Lapinlahti, Leppävirta, Lieto, Liperi, Loimaa, Loppi, Loviisa, Luoto, Maaninka, Marttila, Masku, Miehikkälä, Mikkeli, Muhos, Muonio, Mustasaari, Mäntsälä, Mäntyharju, Nakkila, Nivala, Nurmijärvi, Oripää, Oulainen, Oulu, Outokumpu, Padasjoki, Parainen, Parikkala, Pedersören kunta, Pelkosenniemi, Pertunmaa, Pornainen, Porvoo, Punkalaidun, Puumala, Pyhtää, Pyhäntä, Pyhäranta, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rovaniemi, Ruokolahti, Rusko, Saarijärvi, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Siuntio, Soini, Sonkajärvi, Sotkamo, Suomussalmi, Säkylä, Taipalsaari, Taivassalo, Tampere, Tervo, Tervola, Teuva, Toholampi, Tornio, Turku, Tuusniemi, Utajärvi, Utsjoki, Vaala, Vaasa, Valtimo, Vantaa, Vesanto, Vesilahti, Veteli, Viitasaari, Vimpeli, Ylivieska, Ylöjärvi, Äänekoski


2.9.2013

Webbtjänsten Invånarinitiativ.fi öppnas den 10 september


Webbtjänsten Invånarinitiativ.fi, som produceras och upprätthålls av justitieministeriet, öppnas för kommuninvånarna och kommunerna tisdagen den 10 september på adressen www.invanarinitiativ.fi. Tjänsten erbjuder ett underlag för att lägga fram invånarinitiativ både på finska och på svenska. 

Tjänsten har varit i öppet testbruk under sommaren, då kommunerna och kommuninvånarna har kunnat bekanta sig med tjänsten och testa den. Testversionen är fortfarande tillgänglig på adressen https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi. I testversionen kan man från och med den 10 september bekanta sig med tilläggsfunktioner som ska tas i bruk mot slutet av året. Dessa tilläggsfunktioner gör det möjligt att lägga fram initiativ till en kommunal folkomröstning samt sådana initiativ som förutsätter fullmäktigebehandling. Framläggande av dessa initiativ kommer att förutsätta stark autentisering.

På webbtjänsten Invånarinitiativ.fi kan man lägga fram initiativ till de kommuner som har anslutit sig till tjänsten. Justitieministeriet ber kommunerna att ansluta sig till tjänsten före den 5 september 2013. 

Hittills har N kommuner anslutit sig till tjänsten. En uppdaterad förteckning över kommuner som har tagit tjänsten i bruk finns på adressen: www.kuntalaisaloite.fi/ohjeet/tietoa-kunnille.

Också kommuner som redan har någon annan webbtjänst för invånarinitiativ i bruk kan använda tjänsten. Alla initiativ som läggs fram via tjänsten förhandsgranskas innan de publiceras. Både kommunerna och kommuninvånarna kan använda tjänsten gratis. 

Invånarinitiativ.fi har utvecklats som en del av projektet Plattform för delaktighet, som hör till finansministeriets program för påskyndande av elektronisk kommunikation och ärendehantering (SADe). Andra webbtjänster som hör till projektet Plattform för delaktighet är Medborgarinitiativ.fi, Dinåsikt.fi och Lausuntopalvelu.fi, som publiceras senare. Tjänsterna upprätthålls av justitieministeriet.

Ytterligare upplysningar: 

  • kuntalaisaloite.om@om.fi
  • projektchef Laura Nurminen, tfn 02951 50462 (förnamn.efternamn@om.fi)
  • projektchef Mikko Levämäki, tfn 02951 50410 (förnamn.efternamn@om.fi)
  • Tjänsten Invånarinitiativ.fi finns på adressen http://www.invanarinitiativ.fi (fr.o.m. 10.9.2013).
  • Testversionen av Invånarinitiativ.fi finns på adressen https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi.


1.7.2013

Webbtjänsten Invånarinitiativ.fi öppnas på hösten


Justitieministeriet öppnar tjänsten Invånarinitiativ.fi som en systertjänst till Medborgarinitiativ.fi. Tjänsten erbjuder ett strukturerat underlag för att lägga fram invånarinitiativ både på finska och på svenska. I tjänsten är det möjligt att lägga fram initiativ till de kommuner som är med i tjänsten samt stödja och följa upp initiativ som lagts fram av andra. Både kommunerna och kommuninvånarna kan använda tjänsten gratis.

Kommunerna kan ansluta sig till tjänsten genom att kontakta tjänstens administratör (kuntalaisaloite.om@om.fi) och meddela den e-postadress (till exempel registratorskontorets adress) till vilken kommunen önskar få de initiativ som lagts fram via tjänsten. Initiativ som lagts fram via tjänsten skickas till den e-postadress som kommunen meddelat.

Också kommuner som redan har någon annan webbtjänst för invånarinitiativ i bruk kan använda tjänsten. Alla initiativ som läggs fram via tjänsten förhandsgranskas innan de publiceras.

Invånarinitiativ.fi är i öppet testbruk under sommaren 2013. Då kan såväl kommunerna som kommuninvånarna bekanta sig med tjänsten och testa den. Kommunerna kan ta den egentliga tjänsten i bruk i augusti-september 2013.

Testversionen finns på adressen https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi. Den egentliga versionen kommer att finnas på adressen www.invanarinitiativ.fi från och med augusti-september.

Mot slutet av år 2013 ska tjänsten kompletteras med tilläggsfunktioner, som gör det möjligt att lägga fram initiativ till en kommunal folkomröstning samt sådana initiativ som förutsätter fullmäktigebehandling. Framläggande av dessa initiativ kommer att förutsätta stark autentisering. 

Invånarinitiativ.fi har utvecklats som en del av projektet Plattform för delaktighet, som hör till finansministeriets program för påskyndande av elektronisk kommunikation och ärendehantering (SADe). Andra webbtjänster som hör till projektet Plattform för delaktighet är Medborgarinitiativ.fi, Dinåsikt.fi och Lausuntopalvelu.fi, som publiceras senare. Tjänsterna upprätthålls av justitieministeriet.

Ytterligare upplysningar:

projektledare Mikko Levämäki, tel. 02951 50410 (på plats ända fram till 12.7.)
projektchef Laura Nurminen, tel. 02951 50462, (på plats fr.o.m 30.7.)
e-post: förnamn.efternamn@om.fi eller kuntalaisaloite.om@om.fi

Invånarinitiativ testversionen:  https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi

Eri tiloissa olevia valmiita testialoitteita pääset luomaan täältä: Testidatan generointi